Adanaspor 70 yaşında

Adanaspor 70 yaşında
Adanaspor 70 yaşında

Ve bugün Adanaspor’un 70.kuruluş yıldönümü.

Dernekler Müdürlüğü kayıtlarına göre Turuncu-Beyazlı ekip 23 Ocak 1954 yılında kuruldu. Şehrin ileri gelenleri Kocavezir Mahallesi’nde bir araya gelerek sportif konuları ele alırlar ve Adana ismini taşıyacak, sembolik renklerini taşıyacak bir ekibin kurulması konusunda adım atarlar.

cumaliaslankeser-farukılgaz.jpg

Cumali Aslankeser, Mehmet Eroğlu, Mustafa Bekbaş, Ali Gedikbaş, Ahmet Kavakoğlu, Musa Çaldağ, Nevzat Ağaoğlu, İsmail Kaplakarslan ve Selim Zeper ilk kurucu üye olurlar.

WhatsApp Image 2020-10-07 at 15.03.48.jpeg

1 Nisan 1954 tarihinde ise oluşturulan tüzük gereği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne başvurulur. 5 Mayıs 1954 tarihinde ise Spor Bakanlığı Adanaspor kulübünü tescil eder.

Bu arada Spor Bakanlığı başvurusunda ise şu isimler yer alıyor: İsmet Topçulu, Mehmet Sümer, Mustafa Bekbaş, Zamir Doğan, Turan Ateşok, İzzet Güveloğlu, Kaya Topçular, Kemal Bahçecioğlu, Ahmet Sokollu, Kerim Kaşlı, Ahmet Nöbetal, Mehmet Şanlıtürk, Ali Gedikbaş, Mehmet Nöbetal.

Turuncu-Beyazlı ekip ilk yılında 10 branşta mücadele ediyor.

CJMH3960.JPG

Daha sonra 3 kulübün birleşmesiyle Adanaspor gerçek renkleri olan Turuncu-Beyaza geçiş yaptı ve kulüp 1966 yılında profesyonelliğe adım attı. 1968-69 sezonundan itibaren ise Adana”nın simgesi olan pamuk ile narenciyeden esinlenerek Turuncu ve Beyaz renkler liglerde yerini aldı.

kenankutay.jpg

Bu arada merhum Gazeteci Kenan Kutay ise Adanaspor armasını çizen kişiydi. Turuncu-Beyazlı ekip Süper Lig’de Şampiyonluğu kılpayı Trabzonspor’a kaptırmış ve lig ikincisi olmuştu.

türkiye ikincisi adanaspor.jpg

Ayrıca Turuncu-Beyazlılar 1976’da Avusturya’nın Salzburg, 1978’de Macaristan’ın Honved ve 1981’de ise İtalya’nın ünlü takımı İnter ile UEFA Kupası’nda karşılaştı. 3 kez UEFA kupasında mücadele eden Adanaspor bir kezde Balkan Kupası’nda yer aldı.

adanaspor italyada.jpg