CHP Milletvekili Gürer'den Bakan Kasapoğlu'na Yanıtlar ve Sorular Geldi

CHP Milletvekili Gürer'den Bakan Kasapoğlu'na Yanıtlar ve Sorular Geldi
CHP Milletvekili Gürer'den Bakan Kasapoğlu'na Yanıtlar ve Sorular Geldi

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı, Bakan Kasapoğlu ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Futbol topu” tartışmasına sahne oldu. 

BAKAN KASAPOĞLU’NUN KIYASLAMASINA, GÜRER’DEN SERT YANIT 

Bakan Kasapoğlu, Bakanlığına ait bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı sunuş konuşmasında, spor alanında yapılan yatırımlarla sporda elde edilen başarıları, AK  Parti dönemi öncesi ve sonrasına göre kıyasladı. 

20 yıl önce spor alanında ve sportif başarılarda ülkemizin çok eksiklerinin olduğunu ileri süren Bakan Kasapoğlu, “Sporda tesis yoktu, imkân yoktu, antrenör yoktu, yeteri kadar bırakın sahaları, kortları, pistleri, salonları, statları pek çok vilayetimizde bir futbol tapu dahi çok değerliydi, uluslararası başarı için sporcu çıkaramıyorduk, branşlarda ülkemizi temsil edecek sporcu bulamıyorduk" şeklinde ifadeler kullandı. 

AKP’DEN ÖNCESİNİ YOK SAYDI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na yanıt verdi. Gürer, “Sizden önce olanları tümden yok saydınız. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana kamu kuruluşlarının sportif faaliyetlerinden belki haberdar değilsiniz ama o yıllarda her okulda basketbol ve voleybol sahaları ve başta güreş alanlarında sportif başarıları oluşturan altyapı vardı. O süreçlere haksızlık ediyorsunuz, yok sayıyorsunuz. Gazanfer Bilge, Yaşar Doğu, Ahmet Ayık, Mahmut Atalay, Mehmet Yurdadön, Veli Ballı, Mehmet Terzi, Can Bartu, Şükrü Gülesin, Metin Oktay, Lefter, Celal Sandal, Cemal Kamacı, Erman Kunter, Nasuh Mahruki'nin kim olduğunu hiç mi duymadınız? Ülkemiz spor tarihinden bu kadar mı uzaksınız? Dağcılıktan tenise, güreşten maratona, basketboldan futbola efsane olmuş onlarca isim vardı. O yıllarda ülke nüfusu bugünün de yarısı kadardı. Sayın Bakan, "Yirmi yıl önce maalesef pek çok eksiklik vardı. Sporda tesis yoktu, imkân yoktu, antrenör yoktu yeteri kadar." diyorsunuz da UEFA Kupası'nı... 1999-2000 sezonunda şampiyonun Galatasaray olduğundan da mı haberiniz yok?” diye sordu.

UYUŞTURUCU BATAĞI KÖYLERE KADAR İNDİ 

CHP Milletvekili Gürer, AK Parti döneminde gençlere yönelik yapılan yatırımları öven Bakan Kasapoğlu’na yönelerek, “Sizin anlattığınız gençlik ile bizim alanlarda, köyde, kasabada görüştüğümüz gençlik arasında dağlar kadar fark var. Sayın Bakan, üniversitelerin yaygınlaştığını anlattığınızda o üniversiteden mezun 2 milyona yakın gencin işsizliğine hiç değinmediniz. O gençlerin durumu size yansımıyor mu? Gençler yurt dışında iş arıyor, çocuk işçiliği almış başını gidiyor, çocuk yaşında çalışmak zorunda kaldığı süreçte iş cinayetlerinde yitirilen gençlerden haberdar değil misiniz? Ya da madde bağımlılığıyla köylere kadar inen uyuşturucu belası gençleri nasıl sarmaladığından bilginiz yok mu?” diye konuştu. 

ESKİDEN FUTBOL TAKIMLARININ TAMAMI YERLİYDİ 

AKP iktidarları döneminden önce futbol takımlarının neredeyse tamamının yerli futbolculardan oluştuğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu dönemde ise 8 yabancı futbolcuyla takımlarımızın sahaya çıktığını belirterek, “ Tamamı yerli ve millî olan oyunculardan oluşan takımımız da ne yazık ki yok. Süper Lig'de ve 1. Lig'de 300'ün üzerinde yabancı futbolcu oynadığı için Millî Takım'a da Avrupa'dan yetiştirilen gençler gelip top oynuyor, ülkemizde 84 milyondan Millî Takım'da oynayacak oyuncu da bulamıyorsunuz. O kadar tesis var da neden bu başarılar ortada yok?” ifadelerini kullandı. 

NİĞDE STADI 500 GÜNDE YAPILACAK DİYE YIKTINIZ ÇİVİ ÇAKMADINIZ 

Niğde’de 2 yıl önce yıkılan ancak yenisi yapılamayan stadyumun da gündeme getiren Gürer,"81 ilde köylere kadar, mahallelere kadar spor tesisleri var.’ dediniz. Niğde olarak mahalleden vazgeçtik; 5 bin kişilik stadımızı yıktınız. Belki yapılış tarihini bilmeyebilirsiniz, 1970 yılında 5 Şubat Stadyumu inşa edilmiş, 1987 yılında genişletilmişti, siz yıkıp "Beş yüz günde yapacağız." dediniz, 7 bin kişilik yapacağınız stadı beş yüz gün bitti yeniden ihale ettiniz. Size bir soru önergesi verdim, önergede diyorsunuz ki: "İnşaat devam ediyor." Altında imzanız var. İnşaattan vazgeçtik, temeli dahi atılmadı, beş yüz gün geçti” hatırlatmasında bulundu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2023 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında ayrıca Niğde’de spor tesisleriyle ilgili yaşanan sorunlara da dikkat çekti. Gürer, sözlerini şu ifadelerde tamamladı:

“Profesyonel Niğde Anadolu Spor statsız kaldı, ligden düştü.

 Bor ilçesinde sentetik yüzeyli atletizm pisti, açık ve kapalı tenis kortu ve sentetik çim yüzeyli futbol sahası ve çok amaçlı prefabrik spor salonunun yapılacağı açıklandıktan bu yana bir yıl geçti, bu konuda bir adım atılmadı.

Niğde'de kapalı spor salonunu yıktınız ancak yenisi bir yıldır yapılmadı.

Bir de spor kulüplerine yardımdan söz ediyorsunuz, Niğde Anadolu Kulübü'nü ziyaret ettim; bırakın yardımı, antrenmanda içecek su için sponsor arıyorlar. Engelliler Spor Takımı farklı illere gittiğinde konaklamalarını biz karşılıyoruz.

Bunun gibi amatör takımlara da Anadolu'nun profesyonel takımlarına da yeterli desteği vermiyorsunuz.”